Intel Core-i9 uskoro dolazi sa puno jezgri

May 15, 2017 0 Comments Novosti

VideoCardz izvještava da bi Intel uskoro trebao predstaviti novu liniju procesora, koji bi se trebali suprostaviti AMD-ovim višejezgrenim Ryzen procesorima, samo je pitanje kakve će biti cijene. Novi Intelovi procesori dolaze pod nazivima Core-i9 7800 i 7900.

Intel navodno priprema šest HEDT procesora, dva temeljena na KabylakeX arhitekturi i četiri na temelju SkylakeX. Najsnažniji CPU pod imenom i9-7920X će se pojaviti u kolovozu ove godine, dok će ostatak biti dostupan već u lipnju. Procesori će imati TDP do 112 W (KabylakeX) i 160 W (SkylakeX).

Serija i9-7900 podržava do 44 PCIe linije, a i9-7800 će podržavati do maksimalno 28 linija, a naslabiji i i7-7700/7600 do 16 PCIe linija. Nova serija i9 će imati Turbo Clock 3.0, koji u suštini omogućuje Intelovim Core-X CPU-ima da dosegnu mnogo veće otkucaje od Broadwell-E linije.

Navodno Core-X procesori imaju omogućena AVX512 proširenja, a veličina L2 keš predmemorije je 1 MB. Skylake-X prcoesroi podržavaju quad-DDR4 na 2666MHz, dok Kabylake-X podržava dvokanalni sustav.

Svi procesori osim i9-7920X bi trebali krenuti u prodaju već idućeg mjeseca. vjerojatno nakon PC Gaming Showa, kojeg Intel sponzorira ove godine. Čini se da se Intelu zapravo žuri, jer se zadnjih mjeseci diglo mnogo prašine oko Ryzen procesora i otvorena borba je već krenula.

Intelova i9 serija je prijeko potrebna, jer su najave iz AMD vrlo ozbiljne i već ugrozile Intelovu dominaciju sa high end procesorima. Stoga ni ne čudi da Intel planira predstaviti Skylake-X i KabyLake-X serije već sljedećeg mjeseca.

Intelov novi X299 čipset će biti najnoviji PCH koji će podržavati ove nove procesore. Platforma X299 će biti bazirana na LGA 2066 socket, i bit će kompatibilna s najmanje dvije generacije procesora.

U specifikacijama, čip za X299 nudi do 24 PCIe 3.0 linije. Čip također podržava četvero kanalnu DDR4 memoriju do brzine od 2667 MHz (native). Procesori serije Kaby LakeX podržavat će samo dual-kanalni RAM, također na brzinama od 2667 MHz.

Basin Falls PCH platforma nudit će čak 10 USB 3.0, 8 USB 2.0 porta, SATA 3.0 i Intel LAN (Jacksonville PHY) kontrolere. Dodatne značajke uključuju poboljšane SPI, SPI, LPC, SMBus i integrirani HD audio.

Prave cijene se još neznaju i dosta se špekulira oko toga, vjerujemo da će za formiranje cijena ovaj put Intel biti primoran uzet u obzir slične procesorske cijene iz Ryzen serije sličnih procesora.

Bet obzira dali ste ljubitelj Intela ili vjerni korisnik AMD-a, ova situacija bi svakako trebala utjecati na radost krajnjih kupaca, jer cjenu možeš postavljati kako želiš samo kada si sam na tržištu. U ovom slučaju Intel neće više biti sam što se tiče high end procesora, i na tome svakako treba čestitati AMD-u. U svakom slučaju čeka nas zanimljivo ljeto i jesen.

Piše: D.Ž.

Izvor: pcchip.hr

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
Website: (Site url with http://)
* Comment:

Our Servies

Besplatna isporuka
za porudzbine preko sajta
Radno vrijeme
od 08-19h
Velika usteda
najnize cijene
KREDITIRANJE
Klijenata
Internet prodaja
sa dostavom
Brzi servis
Racunara i laptopa