Lenovo Phab 2 Pro

Feb 2, 2018 0 Comments Novosti

Odmah na početku treba razumjeti da je Lenovo Phab 2 Pro uređaj velikih dimenzija, pa kao phablet, bliži je manjim tabletima, nego telefonima. To govori i dijagonala ekrana od 6,4-inča, pa na korištenje uređaja jednom rukom slobodno zaboravite.

S druge strane, kućište od brušenog aluminijuma i ukupan kvalitet izrade ostavljaju dojam da se radi o nekom luksuznom uređaju. Malo veća masa i debljina rezultat su ona što je učljivo sa njegove stražnje strane, trostruka kamera koja je osnova za integrisanu Tango tehnologiju. Sve to u kombinaciji sa posebnim softverom ovom uređaju omogućava iskorištavanje Augmented Reality tehnologije, odnosno iskustva proširene stvarnosti.

RGB kamera skenira prostor i projektuje sliku na ekran. Kamera za mjerenje dubine pomaže pri kreiranju dubinske percepcije objekata u prostoru, dok kamera praćenje pokreta osigurava pozicioniranje uređaja u prostoru, kako bi okruženje bilo pravilno prikazano.

U praksi stvar radi veoma dobro. Trenutno je većina aplikacija zabavne prirode, poput smještanja 3D Holograma u prostor i kretanja oko njih, crtanja po zraku u tri dimenzije, igranja sa virtuelnim ljubimcima u stvarnom prostoru ili upoznavanja sa istorijom kroz šetanje sa dinosuarusima i slično. Međutim, ima i onih praktičnih, kao što su mjerenje dimenzija predmeta, skeniranje prostora, dizajniranje interijera i smještanja virtuelnog namještaja u prostor, pa iz sveha nije teško shvatiti koliko je ova tehnologija impresivna i potencijalno primjenjiva na mnogo različitih tržišta.

Jedina prava mana je još uvijek rana faza razvoja projekta.

Za Tango podršku potreban je i nešto ozbiljniji hardver, tačnije grafički čip, pa su se uz Snapdragon 652 osmojezgreni procesor našli Adreno 510 grafika i masivnih 4 GB radne memorije. Iako nije riječ o premium hardveru, sve ovo je i više nego dovoljno da zadovolji većinu današnjih korisnika, pa čak i da podnese i nešto ozbiljnijeg igranja.

Vrijedni spomena tu su još 64 GB interne memorije uz microSD slot, čitač otisaka prstiju, 802.11ac Wi-Fi, te stereo zvučnici odlične kvalitete sa Dolby Atmos podrškom.

Ekran sa QHD rezolucijom odnosno 2560 × 1440 piksela je veoma dobrih karakteristika. IPS matrica nudi vjernu reprodukciju boja, dok su osvjetljenje, kontrast i uglovi vidljivosti na visokom nivou.

Iako bi smo voljeli vidjeti svježije izdanje Androida, verzija 6.0.1 u ovom slučaju radi odlično. Bez kozmetičkih dodataka i intrvencija na interfejsu, sistem radi glatko i brzo.

Spomenimo i foto mogućnosti. Glavna kamera od 16 megapikselna nije od onih koji će se naći u samom vrhu među mobilnim uređajima, ali su rezultati i više nego zadovoljavajući, posebno pri dnevnom svjetlu, dok će prednja od 8 megapiksela bez problema vrtiti vaše video razgovore i praviti dobre selfije.

Na kraju, zbog svega integrisanog, i baterija je morala biti većeg kapaciteta. Sa svojih 4050 mAh, u koliko ne pretjerujete sa Tango zabavom potrajati će i do jednog dana, dok bi u uslovima korištenja uređaja kao nekog standardnog telefona energije bilo dovoljno i za dan i pol.

Lenovo je sa ovim uređajim još jednom pokazao svoju predanost tehnologiji i inovacijama. Tango još uvijek čeka veliko unaprijeđenje, ali očigledno je da proširena stvarnost obećava i ima potencijala. Ovaj uređaj može biti zanimljiv svima koji su u potrazi za zanimljivim edukativnim alatom, ali i onima koji žele zabavan uređaj veoma dobrih performansi.

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
Website: (Site url with http://)
* Comment:

Our Servies

Besplatna isporuka
za porudzbine preko sajta
Radno vrijeme
od 08-19h
Velika usteda
najnize cijene
KREDITIRANJE
Klijenata
Internet prodaja
sa dostavom
Brzi servis
Racunara i laptopa